vendredi 11 novembre 2016

Σύγκριση φωτογραφικών αισθητήρων κινητων (η μάχη των Exmor)

Φαίνεται πως η Sony επικρατεί στον τομέα των φωτογραφικών αισθητήρων μιας και πέρα από τα κινητά της, αισθητήρα Sony Exmor RS έχουν τόσο τα S7/Εdge όσο και το Iphone 7 και βέβαια το Pixel XL.

Συγκεκριμένα το Pixel XL έχει τον μεγαλύτερο Exmor RS αισθητήρα που είναι τώρα διαθέσιμος IMX378 μεγέθους 1/2,3 ίντσες σε f2 φακό
Το S7 το μεγαλύτερο με dual pixel λειτουργία που επιτρέπει καλύτερο focus IMX260 μεγέθους 1/2,5 ίντσες σε f1,7 φακό
Το Iphone 7 επίσης Exmor RS αισθητήρα με διάμετρο ~1/2.9 ίντσες σε f1,8 φακό. (δεν γνωρίζω μοντέλο)

Ανοίγω αυτό το θέμα για να συζητήσουμε την τεχνολογία αυτών των αισθητήρων και τα μεταξύ τους μειονεκτήματα/πλεονεκτήματα.
Ακολουθεί λίγη γεωμετρία... Με bold έχω το αποτέλεσμα.

Με βάση το S7, το ισοδύναμο aperture του Pixel XL είναι f1,85 και του Iphone 7 ~1,45. Για το ίδιο αποτέλεσμα με το S7 δηλαδή, θα έπρεπε το Pixel XL να έχει f1,85 αντί για το f2 που έχει (~1/4 στοπ χειρότερο) και το Iphone 7 f1,45 αντί για το f1,8 που έχει (2/3 του στοπ χειρότερο)
Χωρίς να λαμβάνουμε υπ'όψιν την τεχνολογία των αισθητήρων, ο συνδυασμός μεγέθους αισθητήρα και φακού του S7 υπερέχει των υπολοίπων. Έχει το μεγαλύτερο aperture που τροφοδοτεί τον αισθητήρα του με πολύ φως, κάτι που υπερκαλύπτει τη διαφορά μεγέθους με τον αισθητήρα του Pixel. Από την άλλη το Iphone έχει και μικρότερο αισθητήρα και μικρότερο aperture με τη διαφορά να αθροίζεται στα 2/3 του στοπ που είναι αρκετά σημαντική.
Όσον αφορά το focal length, όλα είναι ευρυγώνιοι στα 26-28mm ισοδύναμο φακό για Full Frame κάμερα που αντιστοιχεί στα ~18mm για APSC κάμερα.

Αυτό όμως που είναι ενδιαφέρον, είναι τί τεχνολογία έχουν οι επιμέρους Εxmor αισθητήρες και τί καταφέρνουν οι εταιρείες με το post processing. Αφορμή είναι το hype γύρω από το HDR του Pixel και τα άριστα αποτελέσματα που φαίνεται να καταφέρνει ιδιαίτερα σε χαμηλό φως.


Σύγκριση φωτογραφικών αισθητήρων κινητων (η μάχη των Exmor)

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire